Om första världskriget var först med att introducera jaktplanen, var andra världskriget först med att modernisera dem och tillverka början till dagens moderna plan. Alla har förmodligen någon gång hört talas om Messerschmitt, Spitfire och Hawker Hurricane. Det var planen som tävlade i styrka, snabbhet och finesser under världskrigets fasor.

Messerschmitt-planen

De tyska stridsplanen var några av andra världskrigets bästa jaktplan, speciellt modellen Bf 109.

Det tyska flygvapnet Luftwaffe hade detta plan som standardplan och började sin historia redan under tidigt 30-tal. Planet, som var först med täckt sittbrunn och infällda landningshjul, användes även som spaningsplan, eskortjaktplan och för planerade markattacker. Tyvärr hade det en kort räckvidd och hade ganska svårt att landa.

Ett annat Messerschmitt-plan var modellen Me 262 som hade två motorer. Det var det första jetmotordrivna stridsplanet och skapades under kriget.

Spitfire

Spitfire-planen tillhörde det brittiska flygvapnet. Planen var berömda för sina galanta manövrar och de dansade runt i luftmassorna. Mest känd är modellen Mk IX men Supermarine Spitfire ligger inte långt efter. Mellan 1938-1948 tillverkades över 22 000 plan och kom i 24 olika modeller. Vingarna hade olika vapen och tack vare USA:s insats till Storbritanniens flygvapen, kunde man förbättra planen ännu mer.

Hawker Hurricane

En annan variant inom det brittiska flygvapnet är Hawker Hurricane som också började sin resa på 30-talet, men tillverkades i ett mindre antal exemplar. Från början förkastade man bygget eftersom planen inte ansågs tillräckligt moderna, men snart kom man på att dessa plan var mer tåliga än Spitfire-versionerna då man satte dukklädseln på metallstommen. I och med den enkla konstruktionen var det också lättare att reparera skador lite varstans ute på fältverkstäderna. Det mest berömda från planen är kanske den stora Merlin-motorn som började att sättas i bruk 1940.

Kort och gott kan man säga att Spitfire-planen vann uppmärksamheten, men Hurricane-planen gjorde grovjobbet i mångt och mycket.