Det amerikanska flygvapnet är det största i världen sedan det blev ett eget militärdepartement som också är en del av försvarsdepartementet. Högkvarteret ligger inte förvånansvärt i Pentagon och har två organisationer.

Planen

Boeing har tillverkat många stridsplan åt det amerikanska flygvapnet sedan lång tid nu och samarbetet fortsätter. B-52:orna har stor bombkapacitet och inget annat land i världen har ett så stort antal transportflygplan som USA.

Modellen Stratofortress håller nu på att ersättas av ett nytt avancerat bombplan som ska tillverkas av Northorp Grumman och får beteckningen B-21. Ordern kommer ta ca 10 år att fullfölja.

För övrigt har US Air Force många idéer om hur de nyare planen ska se ut och hur deras kapaciteter ska vara. Man arbetar hela tiden med att ta fram hyperavancerade stridsplan som utan problem ska kunna ta full kontroll över luftrum och motståndare.

Just nu bygger även svenska SAAB ett skolplan åt det amerikanska flygvapnet som ska ersätta den gamla T-38 modellen. Andra samarbetspartners som kontinuerligt arbetar med US Air Force är som redan nämnts Northorp Grumman, men även Boeing och Lockheed Martin som levererar F-22 och F-35 arbetar febrilt med nya lösningar och de mest avancerade teknikerna.

Air Force One

Värt att nämna är namnet på det världsberömda Air Force One som kännetecknar presidentens eget plan och har alla tänkbara finesser och skydd som kan stå emot en kärnvapenexplosion i viss omfattning. Vid längre resor förekommer även två plan för att vilseleda eventuella fiender.

SAAB och US Air Force

Idag har svenska SAAB ett samarbete med det amerikanska flygvapnet. SAAB tillverkar, i samarbete med Boeing, ett nytt skolflygplan och har fått en jätteorder som kan komma upp i 1000 plan till det amerikanska US Air Force. Den äldre versionen som de sitter på är alldeles för gammal och genom SAAB:s erfarenhet av effektiva jaktplan, har nu ett arbete inletts som ska träna de amerikanska stridspiloterna att flyga de riktiga stealth-jaktplanen.